Hlívový guláš

Hlívový guláš

4-6 porcí

 


 

Hlíva je beze sporu prospěšnou ingrediencí, která se užívá i ve formě doplňků stravy. Pilulka vašemu tělu sice prospěje, ale ještě více své tělo a především smysly potěšíte talířem hlívového guláše. Zavoní pod nos, zahřeje všude po těle a bříško bude pěkně plné.         

Suroviny:

4 cibule
5 lžic řepkového oleje
500-600 g hlívy ústřičné
2 lžičky rajského protlaku
1,5 lžíce mleté papriky (může být mix sladké a uzené)
2 bobkové listy
1/2 lžičky mletého kmínu
1,2 l zeleninového vývaru 

sůl
čerstvě mletý pepř
1/2 hrnku vody
2 lžíce hladké mouky
1/2 plechovky sterilované cizrny nebo 120 g vařené (můžete nahradit fazolemi)

Postup:

1. Cibuli nakrájejte nadrobno. V širokém hrnci rozehřejete olej a cibuli pozvolna za občasného míchání opékejte dohněda. Ne však příliš, aby se cibule nespálila a nezhořkla.
2. Hlívu nakrájejte na plátky. Vsypte do hrnce a míchejte asi 2 minuty.
3. Do hrnce přidejte protlak, papriku, bobkový list, mletý kmín a zarestujte  míchejte asi minutu. Zalijte vývarem, osolte a opepřete a pozvolna vařte 20-25 minut. 
4. Ve vodě rozmíchejte mouku a vlijte do guláše. Za občasného míchání pozvolna vařte 15-20 minut. 
5. Nakonec do hrnce přidejte propláchnutou, scezenou cizrnu a krátce vařte.
6. Před podáváním můžete posypat nakrájenou červenou nebo jarní cibulkou a petrželkou. Jako přílohu můžeme servírovat čerstvé pečivo, knedlíky, rýži nebo bulgur.

 

Tip: Guláš můžete dochutit také česnekem, pokud jej máte v oblibě. 2 stroužky najemno nakrájené přidejte ve 3. kroku, kdy do hrnce přidáváte protlak a koření. 
Namísto cizrny můžete použít nejen fazole, ale například také tofu (přírodní nebo uzené), tempeh nebo seitan.